Witamina B - gdzie jest jej najwięcej

Witamina B – gdzie jest jej najwięcej

Witamina B odpowiada głównie za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Łagodzi napięcia nerwowe, poprawia nastrój oraz sprawność intelektualną. Witamina B jednak nie wpływa tylko korzystnie na nasze zdrowie psychiczne. Każda witamina z grupy B pełni inną rolę w naszym organizmie. Witaminy te także odpowiadają za metabolizm uczestnicząc w procesie przyswajania węglowodanów oraz pomaga w zamianie glukozy na energię, która jest dostarczana między innymi do mózgu. Tym samym przyczynia się do poprawy stanu naszego umysłu oraz poprawia nasz nastrój.

Witamina B1

Wspomaga układ sercowonaczyniowy, pomaga w zwalczaniu choroby morskiej oraz półpaśca. Wpływa korzystnie także na nasz umysł oraz wykazuje właściwości naprawcze w przypadku zaburzeń związanych z nieprawidłowym poziomem acetylocholiny. Niedobór witaminy B1 występuje w momencie złego odżywiania oraz alkoholizmu. Występuje ona zarówno w produktach pochodzenia warzywnego jak i mięsnego. Szczególnie na uwagę zasługują tutaj produkty zbożowe jednak ilość witaminy wacha się tutaj w zależności od rodzaju zboża.

Witamina B2

Przyczynia się do prawidłowego działania układu odpornościowego człowieka oraz do poprawy stanu naszej skóry i włosów, a także bierze czynny udział w leczeniu anemii oraz chorób jamy ustnej. Organizm pobiera witaminę B2 z pożywienia. Witamina ta obecnie znajduje się w większej ilości pożywienia, które spożywamy. Znajdziemy ją w mięsie takim jak wędliny wieprzowe, drobiowe oraz w wątróbce, a także w ziemniakach, mleku i przetworach mlecznych.

Witamina B3

Bierze czynny udział w naszej gospodarce hormonalnej oraz w tworzeniu czerwonych ciałek krwi, a także jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania naszego mózgu. Witamina B3 rozpuszcza się w wodzie. Zaliczana jest do jednych z najtrwalszych witamin, ponieważ jest odporna na działanie wysokiej temperatury oraz działanie promieni UV. Badania potwierdzają, że tego typu witamina wpływa także pozytywnie na naszą psychikę, a jej regularne stosowanie może pomóc w leczeniu depresji. Podobnie jak inne witaminy witaminę B3 w dużych ilościach możemy znaleźć w mięsie oraz w orzechach arachidowych i drożdżach. W momencie gdy przyjmiemy więcej niż 35 mg witaminy to mamy jej nadmiar w organizmie. Jednak ciężko jest to zrobić za pomocą tylko i wyłącznie jedzenia dlatego jej nadmiar jest spowodowany przedawkowaniem tabletek.

Witamina B6

Bierze ona czynny udział w procesie przemiany białka, jest potrzebna do produkcji hemoglobiny. Wpływa na ciśnienie we krwi oraz skurcze mięśni i prace serca. Jej niedobór może prowadzić do zmian zapalnych skóry i błony śluzowej jamy ustnej. Witaminę B6 możemy znaleźć w takich produktach jak: mięso, ryby, produkty mleczne, wątróbka, zboża, orzechy laskowe i włoskie oraz banany i ziemniaki. Warto wspomnieć, że witamina ta jest bardzo wrażliwa na światło, wysoką oraz niską temperaturę.

Witamina B7

Wyróżnia się na tle innych witamin z grupy B, gdyż produkowana jest przez florę bakteryjną jelit dlatego jej niedobory są rzadkością. Witamina B7 bierze czynny udział w przemianie materii zwłaszcza w przemianie glukozy, której poziom we krwi dzięki temu się stabilizuje. Jej niedobór zwiększa ryzyko zakażeń oraz chorób skóry, a także przyczynia się do braku energii, bólu mięśni oraz skurczy. Witamina ta wspomaga także zdrowie skóry, włosów i paznokci, a także zmniejsza ryzyko wystąpienia raka. Witamina B7 występuje w pożywieniu takim jak: wątróbka, jajka, łosoś, ser, awokado, maliny oraz kalafior.

Zapotrzebowanie na witaminę B7:

Niemowlęta do 6 miesiąca życia – 5ug na dzień
Niemowlęta od 7 miesiąca do 3 lat – 6-8ug na dzień
Dzieci w wieku od 4 do 13 lat – 12 do 20ug na dzień
Młodzież – 25ug na dzień
Mężczyźni oraz kobiety powyżej 19 roku życia 30 ug na dzień
Kobiety w ciąży 30 ug na dzień

Witamina B8

Nazwa Witamina B8 jest nie do końca precyzyjna, gdyż substancja ta produkowana jest przez nasz organizm. Wykazano jej obecność w mózgu, wątrobie oraz nerkach, ale znajdziemy ją także we krwi skąd pobierana jest przez komórki. Objawy niedoboru tej witaminy są rzadkie, gdyż dieta człowieka dostarcza około jednego grama substancji co równe jest dziennemu zapotrzebowaniu naszego organizmu. Występuje ona w mleku, owocach, zbożach oraz warzywach.

Witamina B9

Tego typu witamina jest potrzebna do syntezy DNA. Zapobiega także wrodzonym defektom oraz wspomaga funkcjonowanie układu krwiotwórczego. Dzienne zapotrzebowanie na tą witaminę uzależnione jest od wielu czynników. Osoby dorosłe powinny zażywać 180 do 200 ug witaminy B9 na dobę. Natomiast większą dawkę tej witaminy do swojego organizmu powinny dostarczać dzieci. Osoby, które cierpią na schorzenia układu pokarmowego powinny również dostarczać do organizmu odpowiednią ilość tego składnika.
Większość osób wie, że niewątpliwie najlepszym źródłem witaminy B9 są świeże warzywa, które są spożywane na surowo bez obróbki termicznej. Są to takie produkty jak:

drożdże
szpinak
biała fasola
korzeń i liście pietruszki
żółtko od jajka
groch
brukselka
brokuły
jarmuż
awokado
szparagi